dijous, 21 de juliol del 2016

La síndria

la síndria, salut, la Dàlia de Maspujols, alimentació saludable, #ladaliademaspujols,

La síndria, una fruita d'estiu ens aporta hidratació i és refrescant 


   La síndria és una de les varietats de fruita que aporta un percentatge més alt d’aigua, un 90 % del seu pes aproximadament. Queda clar que quan és madura i quan la menges amb les mans, hi ha reguerons del seu propi suc que fan el recorregut dits-canell-avantbraç. Segons el territori i l’espècie li diem síndria, meló de moro, meló vermell, meló d'Alger, i mil noms que descriuen les prop de 50 especies diferents d’aquestes cucurbitàcies.

   La seva polpa posseeix un color rosat més o menys intens i en ser summament dolça i refrescant, es tracta d'una fruita ideal per ser presa a l'estiu, tant per grans com per petits. Avui en dia ja existeixen varietats amb llavors o sense que ens posen la vida més fàcil . 

la síndria, salut, la Dàlia de Maspujols, alimentació saludable, #ladaliademaspujols,   I com la triem? Hi ha una dita popular que diu que la síndria “ha de cantar”. Això traduït a llenguatge del comprador, és més o menys, que quan li donem uns copets amb el palmell de la mà, durant uns breus segons, s’han de notar unes vibracions al seu interior. Serà llavors quan estarà al seu punt òptim de maduració per a menjar-la ben fresca i fer-nos passar la calor.


    La síndria per cada 100 grams, conté: només 30 calories, 7 grams d'hidrats de carboni, està lliure de greix i colesterol i conté vitamines com la A, C, E, D, niacina, tiamina, B6, B12, àcid pantotènic.

Però, quins són els seus beneficis i propietats més importants? Quins valors nutricionals posseeix?


   1- És una gran rehidratant en ser una fruita que pràcticament és aigua, aquesta es transforma en un gran rehidratant a l'estiu que és quan la podem consumir. Dues tallades mitjanes equivalen a un got d'aigua.

   2- És rica en sals minerals, principalment magnesi i potassi, i és de sabor suau i dolç. Degut a la quantitat de potassi i vitamina B6 que porta, aquesta fruita és excel·lent per evitar les molestes rampes que afecten els músculs mentre es fa alguna activitat física.

la síndria, salut, la Dàlia de Maspujols, alimentació saludable, #ladaliademaspujols,    3- Ajuda a neutralitzar els radicals lliures ja que conté una substància anomenada licopè, que quan és present al torrent sanguini els neutralitza. Fins i tot, té més que els tomàquets crus. El licopè, segons han demostrat diversos estudis científics, ajuda contra el dany cel·lular, pel que és summament efectiu per evitar el càncer i enforteix el sistema immunològic.

    4- Estimula la diüresi amb el seu més del 90 % d’aigua, i per això es ideal per a reduir la retenció de líquids a causa de àcid úric elevat o càlculs renals, i ajudar a controlar  la pressió arterial alta.

   5- És saciant, porta no massa sucres i ajuda a evitar el sobrepés o l'obesitat. Com sabem, la síndria té molta aigua, però també una polpa rica en fibra, que ajuda a reduir problemes digestius.

   6- Conté alts nivells de vitamina C i  és perfecta per a evitar i combatre malalties respiratòries com la grip o el refredat comú, més comuns del que sembla a l’estiu gràcies als canvis de temperatura sobtats. De fet, algunes persones mengen síndria amb una mica de llimona, el que sens dubte augmenta les quantitats de vitamina C que ingereix el cos. 


I vosaltres de quina síndria sou? 

   De la de pell fosca  i la polpa dolça i d’un vermell intens? Sou de síndria ratllada, amb la pell bicolor d’un verd  clar i fosc  i polpa rosada ? De la de polpa groga o  síndria ananàs pel seu interior semblant a la pinya? O preferiu la síndria estèril i sense llavors?

   Heu begut aigua de síndria? Sorbet? Feu glaçons de síndria per als cóctels, gelats amb iogurt, sabeu que un xumet, suc de síndria i una glaçonera són refredadors ideals per a quan surten dents als nadons?

Com preneu la síndria? Ella clarament us dedicarà una immensa rialla vermella, amb llavors o sense, cada any durant tot l’estiu! 


#dalia2016 #ladaliasaludable #alimentaciosaludable

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Respecta totes les opinions
Gràcies