divendres, 10 de juny del 2016

La cirera la nova súperfruita

Cirera, la dalia de maspujols, la dàlia de maspujols, alimentació saludable

LA CIRERA LA NOVA SÚPERFRUITA


   Les cireres són una fruita de temporada amb moltes propietats, aprofiteu que aviat s’acabaran! Es considera una de les fruites que simbolitza les parelles i la seva unió. Són també un dels símbols de la feminitat. Els estudis científics i mèdics més recents reflecteixen els grans beneficis de les cireres per a la salut. El color vermell d'aquesta fruita ens indica que té alt contingut en antocianina que és un gran antioxidant, beneficiós per eliminar radicals lliures, prevenir l’envelliment i certes malalties.

   Ens aporten unes excel·lents propietats nutricionals, a més de nombrosos beneficis per a la salut. Una tassa de cireres té tan sols 87 calories, 22 grams de carbohidrats, 1 gram de proteïna i 3 grams de fibra, i molta molta aigua. Les cireres són un bon berenar o postres d'elecció important per al manteniment de pes, a causa del poc aportació de calories.

  
Cirera, la dalia de maspujols, la dàlia de maspujols, alimentació saludable
   Les cireres són una excel·lent font de betacarotè (vitamina A, que també conté la pastanaga). De fet, contenen gairebé 20 vegades més betacarotè que els nabius (arándanos en castellà) i les maduixes. Aquests carotens tenen certs efectes protectors, i ajuden a la pell a preparar-se pels efectes del sol.

   Són riques en vitamines C, E, potassi, magnesi, ferro, àcid fòlic i calci convertint-se en un suplement alimentari ideal. Són una bona font de fibra que és important per a la salut digestiva, i enforteixen els nostres ossos. Es recomana la ingesta d'aquesta fruita per combatre els símptomes i problemes relacionats a l'osteoporosi, sobretot en les dones en l'etapa de la menopausa. Això es deu al fet que la cirera conté justament ferro i calci. Serveix també per prevenir o tractar l'anèmia ferropènica i els problemes de formació de dents. Ha d'estar inclosa en l'alimentació dels nens que encara no li han crescut les dents permanents, i per embarassades.

   Protegeix el cor i afavoreix la circulació de la sang, ajuda a mantenir en bon estat els capil·lars de la retina ocular, sent perfecte per a la conservació de la vista. Diversos estudis realitzats recentment indiquen que consumir cireres ajuda en la prevenció de la pèrdua de memòria. Les cireres, són conegudes com "súper fruita", estan plenes d'antioxidants anomenats antocianines que ajuden a la reducció de malalties cardíaques i càncer, i poden reduir la inflamació i els símptomes de l'artritis i la gota. Les antocianines li donen aquest bonic color vermellòs-morat. A causa dels seus poderosos beneficis anti-inflamatoris, les cireres poden actuar en reduir el dolor; són molt aconsellades pel mal de tendons i músculs que pateixen per sobrecàrrega dels corredors i atletes després dels entrenaments.


Cirera, la dalia de maspujols, la dàlia de maspujols, alimentació saludable   Són una de les poques fonts en contenir melatonina, triptófan i serotonina que serveixen per regular el ritme del cor i els cicles de la son, sent ideals pels que pateixen d'insomni o cansament crònic. 

   Sorprenentment, i tot i ser dolces, hi ha molts estudis que demostren que menjar cireres redueix el risc de patir diabetis. Com tot, s’ha de consumir amb mesura, ja que en els diabètics o aquells que pateixen problemes renals, cal moderar-ne el consum per l’alt contingut en sucres i sals minerals.

   De les cireres es pot aprofitar absolutament tot. És evident que la carn vermella i gustosa ens la podem menjar, fer-ne melmelada, suc, posar-la en purés, batuts o papilles infantils. Els podeu posar en coques i pastissos. Introduir-les en postres amb iogurt natural, i fins i tot en els guisats de carn vermella, augmentant els nivells de ferro i àcid fòlic, ideal per a embarassades.

   Dels punxonets en podem fer compost, i dels pinyols ben nets, es poden crear sacs que una vegada escalfats alliberen la calor poc a poc. Són ideals com a pellets per a calefaccions i focs a terra.

Us agraden les cireres? En mengeu? De quina classe i d’on són? I també ho aprofiteu tot? Esperem els vostres comentaris, i no tardeu massa, que ben aviat s’acabaran!


#dalia2016 #ladaliasaludable #alimentaciosaludable

6 comentaris:

  1. La recepta de coca de cireres de la Mariona Quadrada

    Ingredients

    PER A LA PASTA ADOBADA
    150 cc de llet
    80 g de sucre
    50 g de mantega
    3 ous
    25 g de llevat de pa
    sal
    500 g de farina
    ratlladura de llimona (si és per a coques dolces)

    1. Desfeu el llevat a la llet tèbia. Afegiu-hi la farina, el sucre, la mantega a pomada, la sal i els ous. Treballeu-ho amb les varetes arrissades del batedor elèctric uns 10 minuts fins que la pasta agafi consistència.
    2. Aboqueu la pasta damunt d’un paper parafinat i doneu-li la forma que més us agradi -coca, tortell, braç...-. Deixeu-ho fermentar una hora en un lloc calent fins que augmenti de volum. Enforneu-ho -el forn ja ha d’estar calent- a 180º durant 20 min.


    PER A LA COCA AMB CIRERES
    Pasta adobada
    Cireres madures
    Sucre
    Un rovell

    1. Estireu la pasta en forma de coca i escampeu-hi les cireres pel seu damunt. Deixeu-la reposar una hora. Pinteu-la amb un rovell d’ou i espolse-hi bastant sucre pel damunt. Enforneu-ho a 180º durant 20 minuts.

    ResponElimina
  2. Recepta de melmelada de cireres de Gerard Solís del Restaurant El Racó

    Ingredients:
    1 kg de cireres
    1 kg de sucre
    1 llimona

    Preparació:
    1. Traieu la cua i el pinyol de les cireres.

    2. Peleu la llimona sense deixar la part blanca de la pell, i en traieu només la polpa, sense pinyols.

    3. Poseu a coure les cireres, el sucre i la polpa de la llimona, a foc moderat, durant 1h 30 min, ho aneu remenant per aconseguir que es trenqui la fruita i vigilant que no s’enganxi.

    Nota: la melmelada es pot conservar durant mesos en pots de vidre esterilitzats i al buit. La quantitat de sucre es pot rebaixar segons la dolçor de la varietat de Cirera del Baix que s’hagi fet servir.

    ResponElimina
  3. Sorbet de gelat de cireres, recepta de http://www.elcampacasa.com/

    Ingredients:
    500 grams de cireres
    250 grams de sucre
    1 got d'aigua
    El suc de mitja llimona

    Preparació:
    1. Traieu el pinyol a les cireres i tritureu la polpa fins que quedi un puré.

    2. Barregeu el sucre amb un got d'aigua i coeu-ho durant cinc minuts fins a formar un almívar lleuger.

    3. Retireu del foc l’almívar, afegiu-hi el suc de llimona i deixeu que es refredi la barreja.

    4. Mescleu l’almívar amb el puré de cireres i aboqueu-ho en un recipient ample perquè es congeli ràpidament i deixeu que reposi al congelador.

    5. Removeu la barreja cada 30 minuts durant dues hores i després deixeu que es congeli però que us quedi pedregat o sorbet i no congelat uniformement.

    6. Serviu-ho semi-congelat acompanyat d'unes cireres fresques.

    ResponElimina
  4. POLLASTRE AL FORN AMB CIRERES, recepta de http://calpages.net/

    INGREDIENTS:

    -8 octaus de pollastre

    -100 mL de vi ranci

    -1 cullerada de mel

    -Llard de porc

    -½ kg. de cireres

    - ½ l. d’aigua

    -150 gr. de sucre

    -Sal i pebre

    ELABORACIÓ:

    Prepareu un almívar amb l’aigua i el sucre.
    Quan estigui bullint incorporeu-hi les cireres i deixeu-les coure 7 o 8 minuts.
    Traieu-ho del foc i reserveu-ho.
    Salpebreu el pollastre i poseu-lo en una cassola que pugui anar al forn.
    Unteu-lo amb uns daus de llard i tireu-hi un bon raig d’oli d’oliva.
    Poseu-ho al forn a 200º durant mitja hora.
    Desfeu la mel amb el vi ranci i ruixeu el pollastre.
    Al mateix moment baixeu la temperatura a 160º.
    Deixeu-ho coure una hora més, tenint en compte que cada quart d’hora l’haureu de girar i mullar amb vi ranci i mel.
    Quan faltin 10 minuts per treure el pollastre del forn, afegiu-hi les cireres escorregudes.

    RECOMANACIONS:

    També hi podeu afegir uns pinyons torrats en el moment de posar-hi les cireres.

    ResponElimina
  5. Conill amb cireres de Carme Ruscalleda (Revista Descobrir Cuina)
    Ingredients: (per a 4 persones)
    1 conill tendre de 1.1 kg tallat a trossets ben petits
    100 g de cansalada del gorgil tallada a daus petits
    1 branqueta de farigola llimonera
    oli d'oliva verge extra
    150 mL de kirsch
    600 mL d'aigua mineral
    400 g de cireres
    sal
    50 mL de vinagre de Forum Cabernet
    50 g de sucre morè de canya
    100 mL d'aigua mineral

    Preparació:

    En una cassola gran, s'hi posen els talls de conill amb un raig d'oli, la cansalada i la farigola. Es salpebra i es remena fins que la carn perdi el color de cru (no ha de quedar daurada).
    S'hi tira el kirsch i els 600 mL d'aigua mineral, i es deixa coure a foc mig. De tant en tant, cal remenar, fins que el líquid s'hagi evaporat totalment (a la recepta diu 40 minuts, però a mi em va trigar el doble).
    En un cassó, es prepara l'agredolç de cireres. S'hi posa el vinagre (en aquest cas com aquí no hi ha el vinagre de Forum, vaig fer servir un vinagre de vi negre de Bordeaux) i el sucre, i es deixa coure a foc molt lent fins aconseguir un caramel (uns 15 min). S'hi afegeixen els 100 mL d'aigua i les cireres, i es deixa que només arrenqui el bull.
    Es tira la salsa del cassó amb les cireres a la cassola, i es remena bé.
    S'enforna 8 min a 170ºC
    I el plat ja està llest per servir.

    Bon profit!

    ResponElimina
  6. Antonia Llaurafo Llort19 de juny del 2016, a les 14:22

    Cireras al cava
    Es treuen les titjes de les cireres i es posan a una cassola amb una copa de cava o dues depenent de la quantitat de cireres i es fa agafar el bull, res 5 minuts i es deixen refredar.

    ResponElimina

Respecta totes les opinions
Gràcies