dilluns, 11 de juliol del 2016

AMB LA CALOR, ARRIBA LA SUOR

 amb esse de salut, la Dàlia de Maspujols, suor, cops de calor,  

AMB LA CALOR, ARRIBA LA SUOR


   Aquests dies estem tenint temperatures que són molt altes. Tots ho hem notat que no s'està fresc ni a l'ombra. Doncs bé, quan les temperatures són tant altes, això pot suposar un risc per a la salut, i no només de grans i petits. Els cops de calor poden afectar a tots les éssers vius, també als animals i a les plantes.

 amb esse de salut, la Dàlia de Maspujols, suor, cops de calor,    Quan les temperatures són molt altes, el nostre cos comença a suar. És un mecanisme que actua com a sistema refrigerant del cos. Quan la temperatura del nostre entorn augmenta, també ho fa la temperatura corporal. Llavors les glàndules sudorípares segreguen la suor, líquid format per aigua i sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres). L'aigua de la suor s'evapora utilitzant la calor del cos i, d'aquesta manera, es rebaixa la temperatura corporal, i ens refrigera i refresca.

   Hi ha persones que són més suadores que d'altres. Això és degut a que quantitat de suor que es produeix depèn de la temperatura del cos. Queda clar que no tots tenim una temperatura de confort igual. Hi ha persones que els agrada més la calor, i la porten millor i d'altres que estan més còmodes a temperatures fredes. Per exemple, en un dia on no fa ni fred ni calor, i amb una activitat moderada, podem arribar a suar, i evaporar a través de la pell, o mentre respirem, fins a 3 litres d'aigua. En canvi, quan la temperatura augmenta, i fem un treball físic una mica més intens, un home de 70 kg pot arribar a suar fins a 11 litres d'aigua.


   Així que com podeu veure, quan les temperatures són tant altes i al migdia fins i tot extremes, aquesta calorada, fa que la pèrdua de líquids del nostre cos, i de sals minerals, sigui molt alta. Això pot fer que ens deshidratem amb molta facilitat, fins arribar a patir un cop de calor. L'aigua que perdem amb la suor hem de recuperar-la bevent, sinó ens podem deshidratar. A grans i petits, i als animals també, oferiu-los força aigua aquests dies, i sobretot no deixeu de consumir aliments rics en sals minerals. 

   Sembla que suarem uns quants dies més, però cal evitar la deshidratació, els cops de calor i els mareigs. Davant d'aquests símptomes, no us quedeu quiets. Aviseu a algú, busqueu llocs més frescos, preneu aigua, mulleu-vos, poseu-vos un ventilador, o venteu-vos, i no sortiu a les hores de més sol. I si creieu que passa alguna cosa més, aviseu als serveis d'emergències (112).


US DEIXEM UN VÍDEO I UN PARELL D'ENLLAÇOS QUE PODEU CONSULTAR:

COM EVITAR ELS COPS DE CALOR? Canal Salut. Generalitat de Catalunya

PER QUÈ ÉS NECESSÀRIA LA SUOR? Col·legi de Farmacèutics de Barcelona





#ambessedesalut #ladaliamaspujols #ladalia2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Respecta totes les opinions
Gràcies